5 marca 2014r - Volvo - sprawozdanie ze spotkania z Panem Pawłem Grundysem

5.03.2014 spotkanie w ramach Forum Edukacji Biznesowej poprowadził Pan Paweł Grundys (Project Manager w Volvo IT). Podczas wykładu mieliśmy okazję „zapoznać się” z zagadnieniem zwinnej (ang. agile) metodyki w zarządzaniu projektami. Nasi słuchacze poznali jedną z najsłynniejszych zwinnych metod jaką jest SCRUM.

W dzisiejszych czasach ważne jest, aby firmy wprowadzały innowacyjne metody rozwiązywania problemów związanych z produkcją oprogramowań. SCRUM jest coraz popularniejszym, a zarazem skutecznym i solidnym narzędziem służącym wykonaniu i kontroli przebiegu projektów, bazującym na podejściu typu wizja- eksploracja. Wykorzystywany jest potencjał ludzki, a projekty uwzględniają dynamiczną zmianę otoczenia oraz wizjonerskie pomysły samego zespołu jaki klientów. Nasz Gość opowiedział o tej metodzie w sposób bardzo interesujący i chętnie odpowiadał na zadawane mu pytana. Na koniec wykładu zachęcał naszych słuchaczy do wzięcia udziału w rekrutacji do letnich praktyk w Volvo w dziale IT. Wydaje nam się, że warto jest się zainteresować rozwojem kariery w firmie, gdzie uczestnicząc w różnorodnych projektach, można nabrać przydatnego doświadczenia.