5 listopada 2013r - piLAB SA - sprawozdanie ze spotkania

Dnia 5 listopada w ramach spotkań organizowanych przez Forum Edukacji Biznesowej gościliśmy dwóch członków rady nadzorczej firmy piLAB S.A., pomysłodawcę i Prezesa Zarządu Krystiana Piećko oraz Sergiusza Borysławskiego, członka zarządu który był Aniołem Biznesu dla tej spółki. Podczas spotkania „Poszukaj kapitału dla swojego pomysłu”, przybliżyli oni swoją firmę PiLab, która stworzyła unikatową w skali światowej technologię bazodanową, oraz jest notowana na GPW. Przybliżyli oni również działalność Aniołów Biznesu. Poznaliśmy m.in. zalety tej instytucji, takie jak budowanie wartości firmy w dosyć krótkim czasie, ale także błędy popełniane przez inwestorów oraz pomysłodawców biznesu. Zostały także zaprezentowane rodzaje źródeł kapitału dla osób posiadających pomysły na biznes, a także sposoby pozyskania pieniędzy dla projektu oraz cechy jakie inwestorzy preferują wśród pomysłodawców, by podjąć z nimi współpracę i zainwestować w ich pomysł.

Anioł biznesu Sergiusz Borysławski podał przykłady projektów nad którymi pracował, te udane, a także te które z różnych przyczyn się nie udały. Jednak dał słuchaczom przekonanie, że każdy nieudany projekt poniósł porażkę „w danym czasie”, a za jakiś czas „może wyjść spod wody” i odnieść ogromny sukces. Dla osób które mają pomysł na biznes lub chciałyby w przyszłości podjąć współpracę z Aniołami Biznesu zostały przekazane praktyczne rady od pomysłodawcy spółki piLAB Krystiana Piećko, który przeszedł całą tę drogę.

W spotkaniu wzięła udział duża grupa studentów, która z uwagą przysłuchiwała się prowadzącym, a także zadawała wiele pytań. Półtoragodzinne spotkanie zakończyło się burzą oklasków dla prowadzących, a osoby zainteresowane mogły osobiście porozmawiać z wykładowcami.