27 maja 2013r - DBSchenker Rail Polska - Sprawozdanie

Dziękujemy za wysoką frekwencję na spotkaniu z przedstawicielami firmy DB Schenker Rail Polska. Na spotkaniu przedstawiona została nam specyfika działania firmy, oraz wyzwania czyhające w pracy logistyka, oraz działalności tak dużej firmy. Pan Fabian Amini przedstawił słuchaczom historię firmy, jej obecny stan oraz plany na przyszłość. Jednym z najciekawszych planów jest zbudowanie europejskiej sieci logistycznej, w której wszystkie krajowe i regionalne oddziały firmy będą połączone.

Pani Małgorzata Drąg opowiedziała o strategii firmy względem pracowników, oraz o trzech filarach firmy. Pracownicy powinni nie bać się szukać nowych rozwiązań dla przydzielonych zadań, a kierownicy spędzać co najmniej 50% czasu w GEMBA, czyli miejscu wykonywania rzeczywistej pracy. Dowiedzieliśmy się również o bardzo interesującym programie stażowym. EuroTRAIL to międzynarodowy program stażów, w którym absolwenci z różnych krajów odbywają 18 miesięczny staż, z czego pół roku spędzają w zagranicznej jednostce firmy. Więcej informacji dotyczących tego programu można znaleźć na stronie firmy.