15 stycznia 2013r - Sprawozdanie ze spotkania z Panem Bernardem Węgierkiem

11Bardzo ciekawą lekcję przedsiębiorczości usłyszeliśmy od naszego ostatniego gościa. Prezes ZPC Otmuchów przedstawił nam prostą receptę na sukces w branży spożywczej. Jest nim inwestowanie w nowe technologie, a nie inwestowanie w wymyślanie nowych produktów, czyli po prostu tworzenie tego co już istnieje w lepszej technologii niż konkurencja. Pan Węgierek przyznał, że wiele produktów w ofercie ZPC Otmuchów wzorowanych jest na wyrobach konkurencyjnych, które już osiągają sukces na rynku.. Nie ma przecież sensu wymyślać czegoś, co już zostało wymyślone. Kapitał należy przekazać na inwestycje, aby prześcignąć konkurencję, a nie tylko ją gonić; w myśl zasady „dziś jest wczoraj, tylko że jutro”.

Przypominam, że było to nasze setne spotkanie. Oprócz prezentu w postaci podwojenia liczby godzin za spotkanie, uczestnicy zostali obdarowani ptasim mleczkiem, dzięki uprzejmości naszego gościa. Frekwencja również dopisała. Na sali zasiadało sporo ponad 100 osób. Dziękujemy i zapraszamy na kolejne spotkania.