Logowanie:

Login:
Hasło:
Najbliższe kursy:
Nowi wykładowcy:

Wywiad z Catherine Tilley - Maciek Wawruszczak

FEB : Jaki jest główny powód dla którego McKinsey pojawił się we Wrocławiu?

Catherine Tilley, szefowa Centrum Wiedzy McKinsey we Wrocławiu: Jesteśmy tutaj dla ludzi. Postanowiliśmy 9.normalotworzyć Centrum Wiedzy po dokładnym badaniu, w którym przyglądaliśmy się wielu różnym miejscom, w których moglibyśmy znaleźć odpowiednią ilość talentów, których szukamy. Wrocław był naszym pierwszym wyborem.

FEB : Jaki atuty miasta zadecydowały o wyborze?

CT : Nie byłam zaangażowana osobiście w ten proces. Moja rola zaczęła się już po podjęciu decyzji. Miasto przekonuje mnie ze względu na silne uczelnie wyższe, w których będziemy mogli znaleźć doskonałych kandydatów. Osobiście widzę, że Wrocławiu kwitnie kultura, nie brakuje miejsc do zwiedzania i ogólnie wiele się tu dzieje. Można tu spotkać interesujących ludzi. Jest to miasto niezwykle otwarte.

FEB : Kogo szukacie?

CT: Szukamy bystrych ludzi, dobrze radzących sobie z rozwiązywaniem problemów. Szukamy ludzi z różnym zapleczem doświadczenia i wiedzy. Gdy chodzi o studentów to: absolwentów wszystkich kierunków studiów z  dobrymi stopniami, którzy potrafią strukturyzować swoje myśli. ludzi nie bojących się używać liczb – niekoniecznie matematyków, ale sprawne posługiwanie się nimi jest bardzo przydatne. Potrzebny jest też język angielski umożliwiający swobodną komunikację w pracy.

FEB :  Jak wygląda  typowy dzień pracy w McKinsey?

CT : Myślę, że jedną z najlepszych rzeczy jest fakt, że nie ma ‘normalnych’ dni, każdy jest inny. Dla typowego research-analyst może wyglądać to  tak: 9.00 pojawienie się w biurze. Następnie telefoniczna konferencja z teamem z obszaru, w którym się specjalizuje, na temat bieżących zadań. Potem rozpoczyna się praca. Z reguły zawierać będzie rozmowy z ludźmi z innych krajów, żeby dowiedzieć się dokładnie jakie informacje trzeba uzyskać. Następnie zebranie ich i przedstawienie w przystępnej dla zespołu i klienta formie. Nazajutrz mogą pojawić się inne zadania, dojść spotkanie albo szkolenie. Za każdym razem obowiązki będą się troszeczkę różniły.

FEB : Negatywne nastawienie ludzi do międzynarodowych korporacji często jest wynikiem  lęku przed utratą wolnego czasu. Jest się czego bać?

CT: W moim przypadku  to się nie sprawdziło. Pracuję już tu od 10 lat, teraz jestem w nowym kraju i wystarcza mi czasu na naukę polskiego i wiele różnych zainteresowań m.in. muzykę i grę na skrzypcach. W dzisiejszych czasach każdy pracownik wykonujący interesującą pracę będzie musiał włożyć w nią dużo energii i czasu, tak już jest. Ale, nie chcę żeby ludzie pracowali w nocy. Zatrudniamy ludzi, bo są interesujący i chcemy żeby dalej robili w swoim życiu rzeczy, które ich takimi uczyniły.

FEB: Co jest więc największym plusem pracy w McKinsey?

CT : Bardzo interesująca praca, wiele możliwości rozwoju – na naukę i szkolenia kładziemy olbrzymi nacisk. Wspaniałym atutem jest praca z inteligentnymi i interesującymi ludźmi. Wielu moich najlepszych przyjaciół poznałam w  pracy.

FEB : Jaki jest pierwszy krok do rozpoczęcia rekrutacji?

CT : Trzeba wybrać się na naszą stronę www.mckinsey.pl. Spodziewamy się CV, listu motywacyjnego w języku angielskim oraz ocen uzyskanych podczas studiów. My sprawdzamy je i decydujemy czy zawartość pokrywa się z profilem pracownika, którego szukamy. Jeśli okaże się, że tak, zapraszamy na test kwalifikacyjny w którym zadania oparte są problemy z jakimi kandydat spotka się podczas pracy.

FEB : Na warsztatach i w pracy kładziecie duży nacisk na komunikację. Co zrobić żeby komunikować się efektywnie?

CT : Wiedzieć bardzo precyzyjnie  co chce się powiedzieć i powiedzieć to. Chciałabym jeszcze dodać, że McKinsey jest we Wrocławiu, tak jak Ty jesteś we Wrocławiu. Chcemy stać się częścią tego środowiska, poznać lepiej studentów i przedsiębiorców. Jesteśmy otwarci na kontakty.

Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie. Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookies. Zamknij